vrijdag 27 november 2009

Kaarslicht bij de Thuisfront

Klaas zit nu op vakantie in Kenya als zijn vliegtuig op tijd vertrokken is vanochtend om 4 uur - ik gooi even een bericht van de thuisfront ertussendoor.
Gisteren een pakketje ontvangen van de Thuisfront Committee. CD heb ik nog niet beluisterd maar kaarslicht is altijd mooi natuurlijk. Ik zal mijn best doen om niets in de fik te steken (er zijn ooit diverse Kaarsen Incidenten geweest in Doorrrn...) Morgen ga ik deze marathon lopen.
(Ghostwriter Elma)

zaterdag 21 november 2009

Hi Hen F.....Cricket

Sorry dear.


Of all places: El Obeid Sudan.


By your local reporter.


Indian transport Unit.


Commander is having tea! And thats all I know about cricket.



For the remaning readers: Kenya is the destination. till 5 December.


I may be some time.






vrijdag 20 november 2009

Waarom en hoe doen we het?

AFRIKA
UN Mission in Sudan (UNMIS)
Rechtsgrond en mandaat. De juridische basis van UNMIS is VN Veiligheidsraadresolutie 1590 van 24 maart 2005 en de verlenging van het mandaat tot 30 april 2009 volgens Resolutie 1812 van 30 april 2008. UNMIS ziet toe op de uitvoering van de Comprehensive Peace Agreement (CPA). De CPA is en blijft de ruggengraat van de vrede in Soedan. Sinds de onafhankelijkheid van Soedan op 19 december 1955 is in dit land sprake van een slepend conflict tussen het islamitische Noorden, grotendeels beheerst door de (islamitische) Soedanese overheid en het deels christelijke, deels animistische Zuiden waarin met name de (rebellen)beweging – de Sudanese People's Liberation Movement (SPLM) – een grote rol speelt. Dit conflict wordt voortdurend verder gecompliceerd door (al dan niet tribale) lokale conflicten en de aanwezigheid van omvangrijke olievelden, voornamelijk in het gebied ten zuiden van de Noord-Zuid grenslijn van Soedan. Na vredesonderhandelingen tussen Noord en Zuid werd in 2002 het zogenaamde Machakos Protocol ondertekend; een principeakkoord over het recht op zelfbeschikking voor het Zuiden en over de scheiding van staat en religie. In 2003 en 2004 werd een aantal deelakkoorden gesloten op het gebied van militaire en veiligheidsaangelegenheden, de verdeling van de welvaart (in het bijzonder de inkomsten uit de oliewinning), de verdeling van de macht tussen Noord en Zuid en de positie van drie betwiste gebieden die geen deel uitmaken van het administratief-bestuurlijke Zuid-Soedan (te weten Nuba Mountains, Southern Blue Nile en Abyei). Uiteindelijk heeft dit geleid tot een alomvattend vredesakkoord, de CPA, dat op 9 januari 2005 werd ondertekend. De belangrijkste punten uit de CPA zijn:
- In 2009 worden nationale verkiezingen2 gehouden;
- De Sharia is niet van toepassing op Zuid-Soedan en op niet-moslims in het noorden;
- Zuid-Soedan krijgt tijdens de interim-periode van 6,5 jaar zelfbeschikkingsrecht, waarna
in 2011 een referendum wordt gehouden over onafhankelijkheid;
- De opbrengsten uit de oliewinning worden evenredig verdeeld tussen het Noorden en
Zuiden. Om het vredesproces te ondersteunen is op 24 maart 2005 de United Nation Mission in Sudan (UNMIS) gestart.
De implementatie van de CPA is een complex en tijdrovend proces en vordert langzaam. Waarnemers en politie (UNMO’s respectievelijk UNPOL’s) voeren hun taken ongewapend uit. Voor hun beveiliging is een beschermingsmacht ontplooid. De omvang, kwaliteit en professionaliteit van deze Force Protection-eenheden zijn toereikend om de vereiste bescherming te bieden aan het VN-personeel en om de opgedragen taken uit te voeren. De waarnemers en politie zijn volledig geïntegreerd in de sectorstructuur van de beschermingsmacht. De politiefunctionarissen kennen een afzonderlijke structuur onder leiding van de Police Commissioner, die deel uitmaakt van de staf van de Speciale Vertegenwoordiger van de VN. De UNMO’s voeren hun werkzaamheden uit in kleine teams waar ook vertegenwoordigers van de voormalige strijdende partijen deel van uitmaken. De UNMO’s richten zich op het in kaart brengen van de militaire situatie en integratie van de voormalige rebellen. Zij rapporteren hun waarnemingen aan de Force Commander. De UNPOL’s richten zich op capaciteitsuitbreiding en kwaliteitsverbetering van de lokale politie.
De Nederlandse bijdrage aan UNMIS bestond in 2008 aanvankelijk uit 15 militaire waarnemers en elf Marechaussees. Sinds begin 2007 maken ook vier civiele politiefunctionarissen deel uit van de Nederlandse (UNPOL) bijdrage. In het najaar van 2008 is vanwege bezuinigingen bij de VN het aantal Nederlandse waarnemers teruggebracht naar 12. Het kabinet heeft in het voorjaar van 2009 besloten de Nederlandse bijdrage aan deze missie te verlengen tot 13 april 2010. Alle deelnemende landen zijn evenredig gereduceerd in aantallen UNMO’s. De Nederlandse waarnemers en politiefunctionarissen (Marechaussee en politie) worden bij voorkeur en in overleg met de VN-autoriteiten ter plaatse in tweetallen ingezet. Nederland heeft voorts de deelname van vier officieren van de Joint Integrated Units (JIU) aan het Instituut Defensieleergangen gefinancierd.
De dagelijkse leefomstandigheden zijn zwaar als gevolg van het hete en vochtige klimaat, de
gezondheidsrisico’s en de vaak sobere huisvesting. Een uitzending van zes maanden eist onder deze omstandigheden veel van het uitgezonden personeel. De Nederlandse waarnemers en
politiefunctionarissen worden binnen de missie als zeer waardevol beschouwd voor wie het belangrijk is over diepgaande kennis van en inzicht in de situatie ter plekke te beschikken. Een kortere uitzendduur is daarom onacceptabel voor de VN en onwenselijk voor een goede taakuitvoering. 2 Recentelijk heeft de Soedanese nationale kiescommissie aangekondigd dat de verkiezingen niet in 2009 maar in februari 2010 zullen worden gehouden.
EVALUATIE.
Resultaat. De demilitarisatie van het grensgebied en de scheiding tussen het regeringsleger en de SPLA tussen Noord- en Zuid-Soedan is in 2008 grotendeels voltooid. De veiligheidstaken zijn formeel overgedragen aan de JIU en geïntegreerde politie-eenheden. Nochtans blijft de veiligheidssituatie precair, mede door de voor 2010 voorziene verkiezingen, het referendum inzake onafhankelijkheid in 2011, vertragingen in het Demobilization, Disarmament and Reintegration (DDR) proces en het door het Internationale Strafhof uitgevaardigde arrestatiebevel tegen President Bashir. In 2008 heeft een aantal kleinschalige maar gewapende incidenten plaatsgevonden. Deze incidenten hadden meestal een tribale oorzaak. Echter de “verplichte” samenwerking tussen het regeringsleger en SPLM in de JIU’s
heeft ook enige malen voor oplopende spanningen gezorgd in onder meer Abyei en Malakal.
Toekomst. Sinds 2009 levert Nederland, samen met het VK, een financiële bijdrage aan de JIUs voor basisvoorzieningen en –uitrusting. Nederland heeft voorts een financiële bijdrage aangekondigd voor de implementatie van de Demobilization, Disarmament and Reintegration strategie in de conflictgevoelige grensprovincies Blue Nile, Zuid-Kordofan en Abyei.
Conclusie. UNMIS draagt op succesvolle wijze bij aan de implementatie van het CPA. De komende twee jaar zijn cruciaal en vormen de lakmoesproef voor het CPA. In deze periode dienen de afbakening van de grenzen, de nationale verkiezingen en uiteindelijk het referendum in 2011 hun beslag te krijgen. Een voortgezette inzet van UNMIS is daarbij noodzakelijk. In de praktijk blijkt het goed gekwalificeerde Nederlandse personeel een zeer gewaardeerde, positieve invloed te hebben op het functioneren van de teams en de teamsites waarin zij werken.

Zo nu hoor je het ook eens van een ander! En geen plaatjes deze keer.

zondag 8 november 2009

What are we doing here?


This.....and..... the after party.


*JIUs receive $600,000 worth of equipment in El Obeid
Source: United Nations Mission in Sudan (UNMIS)
Date: 03 Nov 2009

Sudan's Joint Integrated Units (JIUs) received much needed infrastructure equipment worth more than $600,000 at UNMIS' logistics base in El Obeid on 2 November, assisted by UNMIS through a Donor Trust Fund.
The equipment, including generators, water tanks and concrete mixers, was funded by the United Kingdom and the Netherlands, whose ambassadors attended the handover ceremony, along with representatives from the JIUs, Joint Defense Board (JDB) and UNMIS.
Addressing the ceremony, United Kingdom Ambassador Rosalind Marsden stressed the importance of JIU development, as they were a "symbol of trust and cooperation," essential for realization of the Comprehensive Peace Agreement (CPA).
Also speaking at the ceremony, Dutch Ambassador Norbert Braakhuis said, "Rebuilding trust is difficult if the peace agreement leaves loose ends and questions." He added that the JIUs played an important role in strengthening trust for stability and security, with elections scheduled for April 2010 and border demarcation nearing its final phase.
"The Joint Integrated Units are a symbol of national unity and integrity," UNMIS Force Commander Maj. Gen. Paban Thapa said.
UNMIS was mandated to assist with the development and deployment of JIUs across Sudan, Maj. Gen. Thapa stated, adding that 84 per cent of the forces' deployment had already taken place.
"The first project in reinvigorating the JIUs is the handing over of the equipment," Maj. Gen. Thapa later noted, adding that UNMIS would further support the units by developing their camps so that JIUs become more effective. "Time is short, we have to get this started as quickly as possible."
JIU Commander Maj. Gen. Yahya Khair said the equipment was essential for forces in remote locations, often without electricity and water. He added that more training was needed in the English language, administration, computer and military skills.
"This will give a push to the work of the JDB and the JIUs," said Maj. Gen. Salva Chol, chairman of the Joint Defense Board overseeing the JIUs' development. "It will lift the constraints of electricity and water points in areas hard to access."
The chairman noted that the units needed more support in transport, communication and training, including awareness-raising about the CPA and its protocols, as well as national elections.
Emphasizing the role of JIUs in election support, Ambassador Marsden mentioned that voter registration had begun on 1 November across the country, and encouraged the Sudanese population to register.
"Don't leave it too late because you won't be able to vote," the ambassador said, sending a message to the community at the ceremony, which was hosted by the Pakistani contingent in El Obeid, who along with the Indian troops offered logistical support in preparations for the equipment's handover.
According to the CPA, the JIUs will be the nuclei of Sudan's national army if it decides for unity in the 2011 referendum. If Southern Sudan secedes, the forces will be the core of the remodelled Sudan People's Liberation Army and Sudan Armed Forces respectively.

Dogs voor de liefhebbers

Wild dogs????
They hunt you down. Your heart will be pounding like a hammer. Once your on the ground the will start at your willy, if you are a man.
If you are a female you have a kind of head start towards your end.They dig themselves into the body. Aim for the entrails first. While you are screaming in agony and try to fight them off the leader digs himself deeper into your body. The pack is trampling over you. Biting arms legs face where ever they can but mostly aim for the skin of your tummy. When open they can go of with your guts. When they finally reach your heart or lungs: than you die. But not in Khartoum. Those are stray dogs.
Streetwise. Well at least a few of them. The leader is watching the traffic.
Before crossing, you see his head going from one side to the other.
Not as stupid as the home dogs, running after a tennis bal without realizing that cars are harder than dogs. When safe the pack will cross the street.
They are neither fat nor skinny. They look healthy and behave sociable.
This sociable thing can lead to sleepless nights. When one of the pack wasn’t streetwise enough and smacked into the bumper of a car the pack will help him to the side of street.
When it dies, sometimes they will howl all night. The next days you can smell the carcass 100 feet away. .











Tuc Tuc

F….Bloody Ben Hur is roaming the streets of Kharthoum.

Once the have set there aim, there is no way for diversion.
Spikes and triple triangular kind of knives, spinning on the side.
Too be the fastest deliverer you have to take many risks and right of way.
Stinking little engines. Broken exhausts pipes dirty windows and mad drivers
Welcome to Kharthoums public transport number one.
They have there own areas. You hardly see them crossing the bridges.
In the beginning I thought they had chapters. The black Tuc Tucs in our neighborhood. The greens in Omdurman. Either they intermingled or I saw it wrong.
I have seen gatherings places. The Tuc Tucs abandoned by there tikers probably off for a prayer. Scores of them. Pimped, simple, cargo style, old ones, battered ones and full dressers. Had this weird idea to embroider, them Tikers.
Tikers for Allah. Born to Tike
With your knees in the dessert breeze
TFFT. etc
Some times it is just too hot for normal thinking.
It is just the UN who is not quite cooperating but you should imaging. Driving home with a thing like that. I studied the road already. North- trough the Nubian dessert up to Wadi Haifa. Boat into Egypt. It must be possible!

Loerikse weg maar dan in Sudan

tolerantie

Wandelend door de straten van Kharthoem begin ik me toch wel af te vragen hoe sommige zaken hier in elkaar steken?

Ik had al geschreven over de ZZPer. Er zijn sinds die dag alweer twee 'winkel ketens; verrezen in de eerste honderdmeter van onze straat.Niemand maakt zich er druk om. Zo ook niet over die kudde Geiten. Midden in de stad, paar straten van ons huis.
De relelatie met het tankstation en deze kuddegeiten heb ik nog niet kunnen ontdekken.
Misschien, heel misschien hebben ze hier wel ontdekt- hoe je van benzine geitemelk kan maken?
Moet je eens overnadenken.... hoeveel transport en andere kosten dat scheelt. Om in 1 keer van benzine, melk te kunnen maken. Maar waar het hier omgaat.. er is niemand die zich ook maar een momentje druk maakt over het feit dat ze de zooi onder schijten. De zon ontwijken door onder je geparkeerde truck te gaan liggen. De herders een fik stoken, naast het tankstation. Om daar een potje thee op te koken.
Waar ze van leven, geen idee? Die geiten vreten alles. Tot plastic zakken toe. Ik heb er bij menigeen al een uit z'n kont zien hangen! Mogelijk ook een hypermoderne recycling techniek met mbv diesel gestookte geiten? Je weet het niet? Kan die lui zo slecht verstaan.... als ik ze deze vragen stel. Maar goed we hebben meestal wat te lachen.
Dan komen we bij de stads Nomaden.
30% is dakloos stelt een voorlichtings sectie van de VN! Van 42 miljoen mensen is dat best veel. Bijna alle Nederlanders in verhouding.
Kan je als dakloze geboren worden? Als je nooit een dak hebt gehad omdat je ouders Nomads waren wat ben jij dan? Zwerfkindje, zonder vaste woon of verblijf plaats. Als 30% zo leeft, is het dan misschien normaal? Wat hier wel heel normaal is en dat moet ik in ons 'tolerante' Nederland nog maar eens zien of dat kan!?Je bouwt je tent gewoon tegen de eertse de beste beschutte plek. Mag rustig een ander z'n woning zijn. Je brengt vrouw kinderen en geiten mee. Toilet hebben ze niet nodig. Althans ik heb er nog geen gevonden aldaar terplekke. Wel wat anders!! En vervolgens blijf je daar weken. Ik heb nog geen ontruiming geobserveerd.In het stadspark bij de bushalte op het plein. Sterker nog een hele familie bivakkeert naast de tweede kamer?! Ik zie het al voor me.
Boer Koekoek destijds met z'n veestapel op het Binnenhof!
Of Klaas & Elma ergens tussen de Gooise vrouwen. Ik geef het tien minuten en dan wordt je preventief geruimd. Hier niet. Ik weet niet waar die tolerantie
vandaan komt. Maar het is wel interresant.
Binnenkort meer nieuws over de tolerante APK normen alhier.
Voel me er steeds beter thuis.
Maar ja die taal he' Van rechts naar links praten in plaats van zo als wij. Dat maakt het zo moeilijk hier.

zaterdag 7 november 2009

Naga Temple

Ik link u even naar wat meer gedegen informatie http://en.wikipedia.org/wiki/Meroe. Stuk leerzamer dan mijn verhaal. Ook hier zijn we op ontdekkings tocht geweest. Niet dat er veel te ontdekken viel het ligt er immers al een paar honderd zo niet duizend jaar. Maar voor ons was het nieuw. Hoop geregel en gezeur om de juiste papieren te krijgen. Het heeft 1 van de collega's drie dagen gekost om met behulp van een gids(?) 1 papiertje te krijgen bij een museum, het welk u mogelijkerwijs misschien toegang gaat verschaffen tot de pyramides van Merowe en de tempel van Naga. De Ambassade vond er ook wat van en na enige tijd kregen we een formulier mee waarop min of meer stond ,dat in geval van, wij toch heel voortvarend geholpen moesten worden. Allemaal in heel beleefd en keurig Engels. Nou ben ik, nog geen Sudanees op straat, langs de weg en zeker niet bij een roodblok (-:)) tegen gekomen die ook maar een woord Engels spreekt. Laat staan dat tie het geschrevene kan lezen. In ieder geval stemt zo'n papiertje wel gerust.
Kan het altijd nog even vertalen. De reis is gewoon voorspoedig verlopen, dank zij deze gedegen papieren voorbereidingen.
Ik vind het altijd een momentje van bezinning waard als je op zo'n plek rondloopt.
Je vraag je af hoe ze in vredesnaam op het idee zijn gekomen om, in the middle of nowhere, een partij stenen te gaan verplaatsen. En als het er dan eenmaal staat wat doe je er dan mee? Ja er worden mensen in begraven. Maar wat heeft het voor zin om dan zoiets opzienbarends te bouwen als er niemand is om naar te kijken? Ongetwijfeld zullen ze in die tijd ook een zeker besluitvormings model hebben toegepast. Zo 1 waar alle belagrijke zaken als beschermd landschapsgezicht, deel uitmakend en opgaand in het grote geheel zonder dissonerend te zijn voor de omgeving etc. Dat zie je zo!
Natuurlijk hebben alle buurtbewoners inpraak gehad bij het tot stand komen van dit ruimtelijk ordeningsplan .De muziekant hielp me uit m'n dromen. Geen idee, hoe je op het idee komt om uitgerekend hier in deze gigantische desolate woestijn zoveel energie te verspillen met stenen sjouwen.


Camel market

At last

According the Bradt it should be in the West! The West is running from the North to the Southpole. So thats easy to find. The street, given on the map by theh Bradt was... the wrong one. A few weeks a go we spend hours driving around in a kind of very very huge.... village with sunbaked brick stone houses. All the same to us. Planted in blocks, separated by sand and gravel roads. There is no way I can discribe it. I was glad not beeing a postman overthere. Anyway, after harrassing the Ambassy, UN staff and locals with questions about camels we finally got- the same direction- West but another road to follow. A street streched for at least 15 km in a straight line, direction West.After 10 km the tarmac ended. But we pushed on over the gravel. Somewere on the first 10 k we had seen some camels but according the book it should be hunderds of them. When we finanly diceded to turn there was nothing more than- desert. It was THE West- we could see that by the sun.

Disappointed we returned and agreed to look at the place with a few camels.We wanted camels!!
After questioning the people about the place it seemed to be.... THE MARKET. Less than a hunderd camels were to be seen. Irritating camel drivers, asking for money for every picture we took. Lots of camel shite and other trash a stinking place.Well we found comfort in the fact that we solved the problem. Cars have taken over Sudan less need for Camels .


Could make a film about it: The last camels of Sudan.
Showing some camelburgers.