vrijdag 23 oktober 2009

Eindelijk Vis!!








Na een uurtje vissen had ik een honderd man nodig om alles ff schoon te maken in deze hitte. :-)



Onze aandacht werd getrokken door de hoeveelheid mensen.
Daar moeten we beslist even kijken. Wat een lucht. Ooit op een zoutwater visafslag geweest? Voor zij die niet van die lucht houden heb ik hier nog een uitdaging. De zoetwater visafslag bij 40/50 graden. Tjezus wat een meur en vliegen. Je verbaast je dat er nog iemand vis wil eten in Sudan.




Helaas mochten we niet van een ieder foto's nemen. Mijn bud Ronald, was een dag in een soort van verbazing, verbijsterings shock. Op een betonnen verhoging worden de grotere vissen onschubt en van de ingewanden ontdaan. De restanten worden van de schoonmaaktafel geveegd en vallen zo'n handerhalve meter naar beneden. Onder die verhoging zat een man op z'n hurken in wat lompen gehuld. De drap van boven gleed over zijn rug en hoofd naar beneden. Hij leek zich er niet aan te storen was zelf druk bezig de kleinere vissen schoon te maken. Het leek op een vorm van slavenarbeid. Hij was letterlijk en figuurlijk de laagste van het laagste.
Ja ik vond het ook heel triest dat het te warm was voor een regenpak. Zo zien ze er immers ook uit in Zoutkamp!?



Wat een soorten vis. De knorhaan hadden we al ontmoet in Zambia.Kieuwvinnen zo scherp als scheermessen.

FF voelen natuurlijk!

Enorme voorns met kieuwvinnen in de vorm van een zaagtand.
Paar centimeter lang maar vlijmscherp. Karperachtigen, baarsachtigen en vele voor mij nog onbekende soorten. Voor de liefhebbers, ik ga hier nog een aparte studie van maken






Ieder koopman probberde natuurlijk zijn vis aan ons te slijten. Kieuw deksels werden opengesperd om te laten zien dat ze nog vers waren. Gelukkig konden we ons goed verstaanbaar maken. En beleefd bedanken. Ze spreken allemaal Nederlands op de vismarkt. Where you from? Holland! Ahhh Amsterdam.Basis voor een goed onderhandelings gesprek. Thee koekies en visballen werden van alle kanten aangeboden. Ik kon er goed van afblijven. Je beloofd iedereen dat je volgende week terugkomt voor de thee en overige geneugten. En vervolgens vertel je aan je collega's dat zij daar beslist op bezoek moeten om thee te drinken en vis te kopen.
Bij volgende gelegenheid gaan we kibbeling eten. De vers verkochte vis wordt gespoeld in een emmertje water waar al enige vliegen op drijven om vervolgens door een beslagje getrokken te worden om daarna te verdwijnen in een pan zwarte olie. En die olie lag er al een poosje schat ik zo in. Nadat hij gebakken is wordt de vis op een stuk kranten papier in een vitrinne geplaatst met warmhoudlampen. Toch een vorm van HACCP?

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten